Akademska godina 2017./2018.

Prvi Masterclass

 

 

Gost predavač: ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli

 

Masterclass predavanje o temi „Upravljanje turizmom“ ministar turizma Gari Cappelli započeo je kratkim pregledom rezultata iznimno uspješne turističke godine 2017. Kroz svoje izlaganje, ministar je istaknuo važnost planiranog, usmjerenog i postepenog razvijanja turizma određene destinacije na svim razinama. Naglasivši ulogu obrazovanja u stvaranju novih kadrova u turizmu, ministar Cappelli izrazio je punu podršku Bernaysovim studijima upravo s područja turizma. O temi upravljanja turizmom ministar je rekao kako je turizam u Hrvatskoj rezultat sustavnog rada svih dionika turizma koji njime upravljaju te djeluju lokalno, ali razmišljaju globalno kroz destinacijski menadžment. Nakon zanimljivog predavanja koje je održano 20. studenoga 2017. brojni studenti su ministru turizma postavljali pitanja vezana uz planove ministarstva za iduću sezonu, povećanje prihoda od turizma i ostale aktivnosti koje podrazumijeva destinacijski menadžment i razvoj Hrvatske kao kreativne turističke destinacije i poželjne avio destinacije.

 

Drugi Masterclass

 

 

Gost predavač: američki kongresnik Chris Smith

 

Masterclass predavanjem o temi „Human Rights: The US and the Most Vulnerable“ dugogodišnji američki kongresnik Chris Smith okupljenima je približio uvijek aktualno i često nedovoljno zastupljeno pitanje ljudskih prava i sloboda. Govoreći o ljudskim pravima, kongresnik Smith je istaknuo kako se u svakom trenutku negdje na Zemlji grubo krše ljudska prava i slobode te kako zemlje u kojima se to događa nisu nužno zemlje Trećeg svijeta. U svom se predavanju održanom 21. studenoga 2017. Smith osvrnuo i na gorući problem trgovine i krijumčarenja ljudi, koji prerasta u unosan posao zbog kojeg milijuni žena, muškaraca i djece svakodnevno žive u strahu i nesigurnosti. Također, napomenuo je da se upravo na učinkovitim zakonima i njihovoj primjeni temelji istinska sloboda i realizacija prava svakog čovjeka kao ravnopravnog člana društva. Jednako zanimljiv i konstruktivan dio Masterclassa uslijedio je postavljanjem pitanja studenata, koji su od gostujućeg predavača nastojali prikupiti što više informacija o stanju ljudskih prava i sloboda u svijetu, ali i u Hrvatskoj te susjednim zemljama.

 

Treći Masterclass

 

 

Gošća predavačica: ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak

 

Ljetni semestar akademske godine 2017./2018. na Bernaysu započeo je Masterclassom 26. veljače 2018. na kojem je gostovala ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Ususret predavanju resorne ministrice, najuspješnijim studentima u akademskoj godini 2016./2017. dodijeljene su nagrade. Dekanovom nagradom za najuspješnije studente nagrađeni su Ana Kolarić i Leonarda Medved, Morena Devčić, Ena Zimolo, Renata Sopek i Kristina Rep. Nagradu dekana za studentsko ostvarenje dobio je Ivan Biošić, dok su pohvale dodijeljene studentima Anamariji Bilić, Luciji Kačan, Marti Kačan, Marku Banjavčiću, Luciji Lidiji Sandalj, Aleksandri Prgomet Bosanac, Dini Schatzlu, Marini Šimun i Tatjani Kostić.

Predavanjem „Žene u znanosti i politici“ ministrica Blaženka Divjak prenijela je svoja znanja koja je stekla kao uspješna žena u znanosti, a odnedavno i u politici. Također, ministrica Divjak ukazala je na fenomen staklenog stropa koji je uvelike prisutan u hrvatskoj znanosti i politici te predstavila trendove u Hrvatskoj i Europskoj uniji, koji pokazuju povećanje broja visokoobrazovnih žena koje obnašaju najviše funkcije u sferama politike i znanosti. Na kraju Masterclassa ministrica je zaključila da je pozicija žena znatno bolja danas, ali da prostora za napredak još uvijek ima.

 

Četvrti Masterclass

 

 

Gošća predavačica: predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič

 

Četvrti Bernays Masterclass na kojem je gostovala predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću, prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, održan je 10. travnja 2018. u Kaptolu Boutique Cinema u sklopu Bernays CineStudy Daya. Predavanjem  pod nazivom „Hrvatska udruga za odnose s javnošću – podižemo letvicu“ prof. dr. sc. Tkalac Verčič studentima je približila krovno strukovno udruženje hrvatskih komunikacijskih stručnjaka te razgovarala s njima o tome što su odnosi s javnošću te kako struku doživljava šira javnost. Nadalje, predsjednica HUOJ-a Bernaysovim studentima predstavila je rezultate HUOJ-evih istraživanja kojima je ispitano zadovoljstvo PR-ovaca poslom, odnos PR-ovaca i novinara te koliko je PR koristan u održavanju i kreiranju imidža javnih osoba. Također, studentima je približila jedan od najvažnijih i najznačajnijih projekata Udruge – HUOJ-ev Grand PRix, te ih pozvala da se uključe u studentske aktivnosti u sklopu Studentske sekcije HUOJ-a, poput godišnje Studentske konferencije HUOJ-a i dodjelu studentske nagrade „Mlada nada“.