Akademska godina 2015./2016.

Prvi Masterclass

 

Gost predavač: mr. sc. Sanel Volarić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja

 

Mr. sc. Sanel Volarić otvorio je Masterclass predavanje „Komunikacija kao ključni faktor u postupku procesa restrukturiranja“ kratkim povijesnim pregledom na brojna događanja vezana uz djelovanje najstarijega i najvećega osiguratelja u Hrvatskoj i tržišnoga lidera u inovacijama koji djeluje više od 130 godina. Ključni trenutci u povijesti Croatia osiguranja bili su akvizicija od strane Adrisa 2014., a ubrzo nakon toga i proces restrukturiranja. Gost predavač na prvom Masterclassu u akademskoj godini 2015./2016. održanom 19. travnja 2016. napomenuo je kako se reorganizacija tvrtke temeljila na Kotterovom modelu upravljanja. Kao ključ daljnjega razvoja istaknuo je intenzivnu komunikaciju prije svega s internom, a zatim i sa svim eksternim javnostima Croatia osiguranja. U upravljanju komunikacijama tijekom kompleksnoga procesa restrukturiranja mr. sc. Volarić ističe važnu ulogu vanjskih konzultanata, koji su svojim savjetima dodatno unaprijedili komunikaciju i pridonijeli uspjehu restrukturiranja Croatia osiguranja.

 

Drugi Masterclass

 

Svečana dodjela Dekanovih nagrada i predavanje ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Mire Kovača

 

Na posljednjem Masterclass predavanju u akademskoj godini 2015./2016. Edward Bernays Visoka škola ugostila je ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Miru Kovača. Predavanju ministra održanom 17. svibnja 2016. prethodila je dodjela Dekanovih nagrada na kojoj su najuspješnijim studentima u akademskoj godini 2014./2015. proglašeni Marko Banjavčić, Aleksandra Prgomet Bosanac te Martina Lezaić. Pohvale dekana za visok prosjek ocjena dodijeljene su studenticama Eni Zimolo, Magdaleni Vukas, Renati Sopek, Gorani Lokner, Marti Takahashi i Ani Krajačec. Nagradu dekana za najbolje studentsko ostvarenje dobio je Maro Alavanja, dok je pohvale za sudjelovanje u natječaju za Nagradu dekana za najbolje znanstveno ili stručno ostvarenje dekan Bernaysa uručio studentima Marti Takahashi i Martinu Frančini.

Nakon svečane dodjele nagrada studentima Masterclass predavanje održao je ministar Miro Kovač, koji se osvrnuo na dosadašnji razvoj vanjskih poslova i diplomacije te njihovu ulogu u osamostaljenju i priznavanju Hrvatske u svijetu. Ministar Kovač istaknuo je važnost utjecaja vlada na oblikovanje javnog mišljenja u drugim zemljama te izgradnji imidža države kroz vanjsku politiku, a kao jedan od primjera naveo je segment gospodarske diplomacije koja je zadužena za građenje reputacije kod potencijalnih investitora te dovođenje samih investicija u Hrvatsku. Jedan od najzanimljivijih dijelova predavanja bila su brojna studentska pitanja blisko vezana uz javnu diplomaciju poput eventualnih posljedica Brexita, vizije Hrvatske u EU te mišljenju ministra o tome kako se Hrvatska treba suočiti sa nedavnim brojnim negativnim naslovima u poznatim svjetskim medijima.