Akademska godina 2014./2015.

Prvi Masterclass

 

Gost predavač: prof. dr. sc. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

 

Predavanjem o temi „Komunikacijski aspekt u odnosima s javnošću“ kojeg je 11. studenoga 2014. održao prof. dr. sc. Zoran Tomić, tadašnji dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a trenutni rektor Sveučilišta u Mostaru te predsjednik Akademskog savjeta Bernaysa, otvoren je novi ciklus Bernays Masterclass predavanja. Cilj predavanja prof. dr. sc. Tomića  bio je približiti prisutnima važnost posjedovanja komunikacijskih kompetencija za primjenu suvremenih odnosa s javnošću, što je izazvalo zanimljive rasprave o različitim viđenjima tog područja, njegovoj svrhovitosti i primjeni različitih načela koje čine to područje posebnim, dinamičnom i, još uvijek, neistraženim.

 

Drugi Masterclass

 

Predstavljanje prvog izdanja u Bernaysovoj nakladi autora Adriana Belje i dr. sc. Lucije Miškulin Saletović te predavanje Janusza Bugajskog

 

Posebno izdanje drugog Masterclass predavanja u akademskoj godini 2014./2015. održano je 2. prosinca 2014., a bilo je podijeljeno u dva dijela. Na početku Masterclass predavanja predstavljeno je prvo izdanje u Bernaysovoj nakladi, udžbenik za engleski jezik „English for Communication Management 1“, a kojeg su napisali dr. sc. Lucia Miškulin Saletović i Adrian Beljo, Bernaysov predavač na kolegijima iz engleskog jezika te voditelj Centra za međunarodnu suradnju.

Nakon prezentacije udžbenika, stručnjak za političke analize i znanstveni suradnik na Centru za europske političke analize Janusz Bugajski održao je predavanje o temi „Održavanje neovisnosti 25 godina nakon kolapsa komunizma“. G. Bugajski na Masterclass predavanju je govorio o razdoblju od 25 godina nakon pada komunističkog režima, osvrćući se na procese koji su se odvijali na području jugoistočne Europe, ali dotičući se i aktualnih geopolitičkih procesa koji se odvijaju na istoku Europe. Predavanje je izazvalo zanimljivu diskusiju između predavača i studenata koji su iskazali veliki interes za područjem međunarodnih odnosa.

 

Treći Masterclass

 

Svečana dodjela Dekanovih nagrada i predavanje izv. prof. dr. sc. Bože Skoke

 

Na trećem Bernays Masterclass predavanju u akademskoj godini 2014./2015. prvi put u povijesti Edward Bernays Visoke škole dodijeljene su Dekanove nagrade i to u tri kategorije: najuspješnijem studentu prve godine preddiplomskog studija, najuspješnijem studentu diplomskog studija te Nagrada dekana za posebno znanstveno ili stručno ostvarenje, sve za akademsku godinu 2013./2014. Među brojnim uspješnim studentima Bernaysa na oba studijska programa, studentice Renata Sopek i Lena Perdijić proglašene su najuspješnijima, dok je Suzana Jovanović, koja je u okviru studentske inicijative „Komuniciraj humanitarno“ uspjela okupiti brojne studente, profesore i suradnike te ih potaknuti da pomognu onima kojima je potrebna pomoć drugih, dobila posebno priznanje.

Nakon svečane dodjele Dekanovih nagrada predavanje je održao izv. prof. dr. sc. Božo Skoko o temi „Identitet i imidž Hrvatske u EU i okruženju“. Masterclass predavanje održano 9. ožujka 2015. je obuhvatilo sadržaje vezane za mijenjanje identiteta i imidža država, razloge utjecaja imidža na gospodarske i vanjskopolitičke uspjehe države te o percepciju europskih zemalja kada je u pitanju Hrvatska. Predavanje je obuhvatilo i razmatranja o tome je li Hrvatska iskoristila ulazak u EU za jačanje imidža te u kojoj mjeri je imidž Hrvatske obilježen njezinom jugoslavenskom prošlosti, a u kojoj prirodnim ljepotama i turističkom ponudom.

 

Četvrti Masterclass

 

Gost predavač: Joe Bašić, utemeljitelj i izvršni direktor agencije MPG za jugoistočnu Europu, te direktor i promotor Ultra Europe Music Festivala

 

Četvrto Masterclass predavanje održano je 14. travnja 2015. o temi „Ultra Europe – veliki festival za malu zemlju“. U okviru svog izlaganja direktor MPG-ja i promotor jednog od najvećih glazbenih festivala regije Joe Bašić osvrnuo se na organizaciju globalnog događaja kao što je to Ultra Music Festival i slikovito predstavio sve povijesne i društvene okolnosti koje su prethodile dovođenju Ultre u Hrvatsku. Tijekom izlaganja g. Bašić je istaknuo i niz komunikacijskih izazova na koje je potrebno odgovoriti tijekom realizacije projekta poput Ultre, ali i ogroman potencijal ovog festivala kojim se pruža snažan doprinos brendiranju zemlje.

 

Peti Masterclass

 

Gost predavač: Marko Lukičić, član Uprave Grupe Jadranka

 

Peti, ujedno i posljednji Masterclass u akademskoj godini 2014./2015., bio je posvećeno digitalnoj komunikaciji u svijetu marketinga te promjenama koje je pojava inbound marketinga sa sobom donijela. Marko Lukičić, član Uprave Grupe Jadranka, predstavio je koncept komunikacijske platforme izgrađen za potrebe inbound marketinga u lošinjskoj Jadranki, jednoj od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj. Na predavanju o temi „Komunikacijski menadžment 2.0: digitalna komunikacija u marketingu“ 3. lipnja 2015. Marko Lukičić na praktičnim primjerima je pokazao rad sustava te način implementacije samog koncepta inbound marketinga. G. Lukičić pritom je analitiku istaknuo kao bazu komunikacijskog menadžmenta te studentima približio informacijsku strategiju te njenu provedbu, kao i uspješnu primjenu konceptualnih, formalnih modela planiranja i razvoja poslovanja na stvarnoj digitalnoj okosnici s kojima se svakodnevno susreće u radu.