SVJETSKI DAN KRAVATE I Božo Skoko: moćan simbol, ali nedovoljno prepoznat kao izvorno hrvatski

Svjetski dan kravate, kao simbola i izvorno hrvatskog proizvoda,. obilježava se svake godine 18. listopada, a 2003. godine je u čast kravati izvedena instalacija Kravata oko Arene u Puli

18. listopada 2020.

Povodom Svjetskog dana kravate i u okviru Bernays Weekends izdanja objava, pitali smo stručnjaka za brendiranje, redovitog profesora FPZG-a i predavača na Bernaysu prof. dr. sc. Božu Skoku za komentar povodom obilježavanja dana ovog simbola, snažno vezanog uz identitet i brend Hrvatske. Na samom početku, profesor Skoko ističe ponašanje i kulturu okoline te važnost simbola u brendiranju država: "Živimo u vremenu koje je prezasićeno informacijama i komercijalnom ponudom, stoga iznimno važnu ulogu imaju simboli i stereotipi. Zato se države trude da kroz proces brendiranja svijetu nametnu simbole i pozitivne stereotipe kroz koje će ih prepoznavati i koje će vezivati uz njih".

        Kravatu, profesor Skoko, vidi kao jedan od hrvatskih simbola s izrazito snažnim značenjem u kontekstu mode, ali i etike te elementom koji bi se mogao značajnije brendirati u svijetu kao izvorno hrvatski proizvod: "Kravata je definitivno jedan od hrvatskih simbola, koje ima moćno značenje ne samo u modnom, već i u etičkom smislu, budući da predstavlja dostojanstvo, odgovornost i poštovanje sugovornika. Ujedno je dobar simbol europske suradnje i prijateljstva, budući su je Hrvati izumili i donijeli u Pariz, Francuzi učinili nezaobilaznim modnim detaljom, Englezi razvili način vezivanja kakav danas poznajemo, Talijani pridonijeli masovnoj proizvodnji, a Nijemci su joj podignuli prvi spomenik. Nema dvojbe kako kravata, koju svako jutro odijevaju miliju ljudi diljem svijeta, a nedovoljno povezuju s Hrvatskom, uz malo dodatnog truda može biti snažan simbol u kreiranju imidža Hrvatske".

Bernaysovi studenti, ovu temu imaju priliku obrađivati sa stručnjakom i profesorom Skokom u okviru predavanja kolegija Javna diplomacija i odnosi s javnošću država i diplomskog studija Upravljanje odnosima s javnošću, za koji su upisi u tijeku!