Program "BRoma": Potpisan Sporazum o obrazovnoj suradnji sa Savezom "Kali Sara"

Program BRoma obuhvaća dodjelu školarina na studijima Bernaysa za razdoblje od sljedećih pet godina, dok na Bernaysu već uspješno studira dvoje pripadnika romske zajednice.

27. srpnja 2021.

Bernays je potpisao Sporazum o obrazovnoj suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" kojim se uspostavlja suradnja u vidu dodjele besplatnih školarina za pripadnike romske zajednice. Sporazum je potpisan nastavno na donesen Program obrazovne potpore "BRoma", a kojeg je Upravno vijeće Bernaysa usvojilo u 2020. Sporazum je uime Saveza potpisala predsjednica udruge Suzana Krčmar, a potpisivanju su prisustvovali zastupnik nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Veljko Katjazi, prodekan za nastavu Bernaysa mr. sc. Zdeslav Milas i pročelnik Odjela za turizam dr. sc. Krešimir Dabo.

Bernaysova misija je studentima pružiti najbolje visoko obrazovanje te im omogućiti sve potrebne uvjete kako bi već tijekom studija postali kompetentni svojim vještinama pa tako i aktivno sudjelovali u tržištu rada. U tom kontekstu, svjesni svoje društvene odgovornosti u visokom obrazovanju te dugotrajnom društvenom i materijalnom statusu vezanim za razinu obrazovanja većine pripadnika romske zajednice, osnivači Edward Bernays Visoke škole, a na inicijativu dekana doc. dr. sc. Damira Juge, ovim programom za cilj imaju dati svoj doprinos u školovanju pripadnika romske zajednice kao podzastupljene i ranjive skupine. Tako, program "BRoma" obuhvaća dodjelu školarina za preddiplomske studije na Bernaysu u razdoblju od pet godina, a za šestero studenata, pripadnika romske zajednice, s ukupnom vrijednošću od 60.000 eura.

U okviru Sporazuma ustanovljeno je miješano tročlano Povjerenstvo za obrazovnu potporu i dodjelu školarina koje će definirati kriterije odabira studenata, a čiji članovi su dva predstavnika Bernaysa i predstavnik udruge „Kali Sara“. Prodekan za nastavu mr. sc. Zdeslav Milas je u svojstvu predsjednika Povjerenstva predvodio konstituirajuću sjednicu na kojoj se raspisao natječaj za dodjelu besplatnih školarina za pripadnike romske zajednice. Natječaj je otvoren sve do 10. rujna 2021.

Inače, Kali Sara okuplja predstavnike udruga romske nacionalne manjine u Hrvatskoj radi ostvarivanja nacionalnih ciljeva romske nacionalne manjine, podizanje svijesti pripadnika romske populacije o nužnosti općeg obrazovanja i svekolikog usavršavanja, približavanje procesa obrazovanja svim uzrasnim kategorijama romskog stanovništva, afirmacija romskog jezika kroz sustav obrazovanja na svim razinama i u svim uzrasnim kategorijama, integracija romskog stanovništva u sve društvene tijekove kroz sve oblike obrazovanja i usavršavanja.