#OSTANIDOMA: Bernaysovcima je dostupno online Studentsko savjetovalište i broj 01 400 8174

Studentima Bernaysa će se tako nastaviti pružati mogućnosti Studentskog savjetovališta, a od danas se mogu i savjetovati na daljinu - komunikacijom putem pretinaca e-pošte, online sastankom ili telefonski

23. ožujka 2020.

Informacije koje dobivamo iz medija potiču misli ''koliko će ovo sve trajati?'', utječu na emociju straha i na kraju se počinjemo ponašati poput većine ljudi, krećemo u opskrbu u slučaju ''krize'', tražimo informaciju više s kojom ćemo biti ispred svih, a uvijek je dobivamo od prijateljevog brata čiji prijatelj radi u bolnici. 

U vrijeme krize narušena nam je "predvidiva" svakodnevica, a to je ono što nam je do sada uljevalo osjećaj sigurnosti. Otkazani su svi događaji u narednim mjesecima,  doseg ispijanja jutarnje kave sveo se na tebe, šalicu i možda prijatelja (s razmakom od 2 metra), prošetati se možeš, ali nasamo i kratko. Na nama samima je kako ćemo si kreirati vlastitu rutinu i predvidivost, kako ćemo preusmjeriti i održati svakodnevnu produktivnost.

Vrijeme (samo)izolacije ne treba gledati kao gubitak, već kao priliku da se posvetimo svojim prioritetima i bližnjima. Većinom se žalimo da ne stignemo provoditi vrijeme kod kuće u krugu najmilijih, nemamo dovoljno vremena za počistiti sobu ili stan. Upravo zato nam vrijeme izolacije omogućuje da stvorimo vlastitu rutinu i posvetimo se onome što nam je bitno, a možda u drugom ili trećem planu s kojim uvijek dolazi "budem sutra". 

U ovakvim, iako izvanrednim i nepredvidivim situacijama, postoje i "one" stvari na koje možemo utjecati i imati ih pod našom kontrolom, a to su preporuke Stožera civilne zaštite i nadležnih institucija - redovito prati ruke, ne okupljati se u skupinama i zadržavati na javnim površinama, držati društvenu udaljenost, u slučaju simptoma samoizolirati se i javiti svome lječniku i mnoge druge. Nažalost, postoje i one stvari koje nemamo pod svojom direktnom kontrolom, a to su pitanja poput ''koliko će ovo trajati'', "hoću li dobiti otkaz" i slično.

Da ne možemo kontrolirati budućnost je činjenica, ali uvijek možemo utjecati na svoje ponašanje danas i odlučiti kako ćemo odgovorno iskoristiti vrijeme (kod kuće). Zato #ostanidoma i napravi si plan učenja, spavanja (najmanje 6-8 h), šetnji i online kavica, a ako zatrebaš savjet ili podršku javi se Studentskom savjetovalištu!

Ja sam Mia Flander-Tadić, voditeljica Studentskog savjetovališta i ako trebaš savjet, podršku ili samo jednostavan razgovor slobodno nas nazovi na broj 01 400 8174 ili piši na savjetovaliste@bernays.hr