Hrvatski znanstvenik svjetskog glasa Igor Rudan održao Masterclass na Bernaysu

Ispred više od 150 studenata i okupljenih članova akademske zajednice prof. dr. sc. Igor Rudan održao je Masterclass predavanje na temu vrijednosti informacije u 21. stoljeću

28. veljače 2020.

Povodom početka II. semestra akademske godine 2019./2020., Bernays je ugostio jednog od najvećih, najpoznatijih i najcitiranijih znanstvenika današnjice, akademika Igora Rudana, na prvom izdanju Masterclass predavanja u 2020. godini. Akademik Rudan održao je predavanje na temu “Vrijednost informacije u 21. stoljeću: primjeri iz znanosti, menadžmenta, turizma i komunikacija”, a njegova ekspertiza je odjeknula diljem hrvatskih medija pa je tako prije predavanja na Bernaysu dao izjave za više istaknutih nacionalnih i regionalnih televizijskih te radijskih postaja. 

U svom predavanju, ispred okupljene publike na Bernaysu, akademik Rudan objasnio je kako steći osjećaj za vrijednost informacije i iskoristiti ga za stjecanje prednosti u raznim područjima ljudskog djelovanja. Prije predavanja, za već spomenute medije, osvrnuo se na aktualnu pandemiju i globalnu krizu povodom širenja još nam nedovoljno poznatog virusa COVID-19, odnosno “Coronavirusa” i naglasio "nema panike" te apelirao na prenošenje vjerodostojnih izvora informacija iz znanstvene zajednice. 

Akademik Rudan prikazao je vrijednost informacije predavanjem kroz četiri cijeline. Ponajprije se osvrnuo na primjere iz znanosti i menadžmenta, a zatim i na tematiku komunikacija i turizma koja je bila od posebnog značaja za Bernaysove studente. Svoje izlaganje potkrijepio je životnim anegdotama koje su izvukle okupljenima osmijeh na lice. 

       “Znanje je dinamično, svakom novom informacijom stečeno se znanje revidira, nadograđuje, a posebice se ističu disruptivne informacije koja su tek jedna od vrsta, ali i jedne od najistaknutijih danas. Primjerice, disruptivne informacije koriste mediji diljem svijeta u svrhu privlačenja pažnje”, objasnio je prof. dr. sc. Igor Rudan, FRSE, fenomen komunikacijskog tijeka informacija. 

Akademik Igor Rudan prvi je Hrvat nakon znanstvenika Ruđera Boškovića koji je redoviti član Kraljevskog društva u Edinburghu (The Royal Society), međunarodni član Kineske akademije znanosti, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu, direktor suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije Sveučilišta u Edinburgh i glavni urednik međunarodnog znanstvenog časopisa "Journal of Global Health”, a citiranost od 100.000 puta čini ga jednim od najcitiranijih i najboljih znanstvenika u svijetu.


Bernays Masterclass na kojem je gostovao akademik Rudan dio je niza predavanja u organizaciji Edward Bernays University Collegea. 'Bernays Masterclass' projekt je osmišljen kao niz stručnih predavanja otvorenih za javnost, a na kojima gostuju istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci te znanstvenici iz područja komunikacije, odnosa s javnošću, turizma, gospodarstva, politike i drugih srodnih disciplina.