INTERVJU TJEDNA: Marko Banjavčić, Bernaysov student Komunikacija: "Mediji su moj poziv!"

Dobitnik dviju Dekanovih nagrada i dviju Dekanovih pohvala za najbolje ostvarenje tijekom godina studija i lifestyle urednik časopisa Story

20. lipnja 2019.

Bernays je posebno ponosan kada svojim studentima može pomoći da se razviju na svom profesionalnom putu, pružajući im akademska i praktična znanja koja će znati i moći iskoristiti u poslu.

Jedan od najuspješnijih Bernaysovih studenata, Marko Banjavčić, dobitnik je čak dviju Dekanovih nagrada i dviju Dekanovih pohvala. Svoju karijeru počeo je kao urednik mrežne stranice časopisa Elle, Elle.hr., a danas uspješno „plovi“ u svijetu medija i komunikacija kao lifestyle urednik u Storyu, jednom od najsnažnijih redakcija celebrity & lifestyle sekcije domaćih print medija.

 

Marko, bio si urednik u poznatom modnom časopisu kada si, prije 5 godina, upisao studij Komunikacija na Bernaysu. Zašto si se odlučio na taj korak?

Kako bi svome znanju i dotadašnjem iskustvu dao i konkretnu, akademsku podlogu. Primarno jer sam shvatio kako mi treba dobra baza kako bih se mogao baviti onime čime se bavim na još bolji, organiziraniji, smisleniji i učinkovitiji način. 

 

Koliki izazov ti je bio uskladiti predavanja i ispite uz zahtjevan posao u medijima?

Svakodnevni rad u medijima i medijskim rokovima sve su samo ne laka misija, barem kada je usklađivanje obaveza u pitanju. Od jutra do pola 5 sam bio na radnome mjestu ispred računala, a nakon toga do minimalno 20 h na fakultetu. Privatni život mi nije postojao, izuzev vikendima kada nisam morao pripremati prezentacije, radove, kolokvije ili ispita. Ali uz dobre kolege, kao i profesore koji izlaze u susret svojim studentima kada je to moguće, neke su stvari lakše. Posebice kada profesor i prodekan Zdeslav Milas organizira nastavu s danima odmora između kako bi i mi, izvanredni studenti mogli uhvatiti malo zraka uz posao. Na tomu mu zahvaljujem, kao i na opuštenosti profesora kada su rokovi za izlaganja i predaju radova u pitanju. 

Uz maksimalno odricanje, pod uvjetom da studirate ono što doista želite, sve se može uskladiti. Svojih 5 godina na Bernaysu gledam kao na dobro uloženo vrijeme. Kada vidim koliko je teže kolegicama koje imaju malu djecu, posao i studiranje, onda se uštipnem i shvatim da ako one mogu, mogu i ja.

 

S dvjema Dekanovim nagradama i dvjema Dekanovim pohvalama, jedan si od najuspješnijih Bernaysovih studenata. Što za tebe to znači?

S obzirom na to da me gradivo itekako zanimalo, nije mi bio problem imati najbolje ocjene te sam sretnik dobitnik nagrada i pohvala za najbolje ostvarenje tijekom godina studija. One su iznimno velik boost za samopouzdanje i odličan start za daljnju karijeru, posebice ako se želite baviti komunikacijama svake vrste. 

 

Uz  medijsko iskustvo i znanja stečena na Bernaysu, u kojem smjeru namjeravaš dalje razvijati svoj profesionalni put?

Trenutno radim u časopisu koji obožavam graditi svojim vizijama mode i dobra stila, kao i član odlične, uigrane redakcije koja je doista prošla šito i rešeto u svome definiranju kao jedne od najsnažnijih redakcija celebrity&lifestyle sekcije domaćih print medija. Jednog dana, uz sva znanja stečena na Bernaysu, htio bih se prebaciti u korporativni sektor i biti dio tima komunikacija velikih, međunarodnih tvrtkih koje posluju na našem tržištu, ali o tom po tom. Trenutno sam itekako zadovoljan svojim radnim mjestom koje je više nego puka egzekucija radnih zadataka. To je, na neki način zvuči i patetično, moj poziv jer mediji su tu zbog javnosti, kako zbog informacija, tako i zbog zabave.

 

Možeš li dati neki modni savjet studentima Bernaysa?

Pazite na svoje odijevanje, ostanite primjereno odjeveni akademskom procesu, nemojte hodati u vrućim hlačicama i topićima po Bernaysu. Poštujte pravila odmjerena odijevanja, kao i svoje profesore. Polaganje ispita ipak nije trenutak za pokazivanje kože, bez obzira na visoke temperature. Uvijek se možete presvući nakon ispita i pravac špica. 😉