Bernaysova profesorica njemačkog jezika Lucia Miškulin Saletović donosi osvrt s konferencije u Leipzigu

Bernays je jedna od rijetkih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj koja uz engleski kao prvi strani jezik u kurikulumu ima i obvezni drugi strani jezik.

26. kolovoza 2019.

Dr. sc. Lucia Miškulin Saletović ujedno je i voditeljica visokoškolske sekcije i tajnica Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika. Na Međunarodnoj konferenciji delegata Svjetskog udruženja profesora i nastavnika njemačkog jezika sudjelovala je kao jedna od dvije predstavnice Hrvatskog udruženja profesora i nastavnika njemačkog jezika. Njeno iskustvo prenosimo u nastavku:

„Na Sveučilištu Leipzig, jednom od najstarijih europskih sveučilišta koje je osnovano davne 1409. godine, je od 28. srpnja do 2. kolovoza 2019. godine održana Međunarodna konferencija delegata Svjetskog udruženja profesora i nastavnika njemačkog jezika na kojoj sam sudjelovala kao jedna od dvije predstavnice Hrvatskog udruženja profesora i nastavnika njemačkog jezika. Naslov konferencije glasio je 'Deutsch im Wandel – 50 Jahre IDV. Im Dialog über neue Anforderungen an den DaF-Unterricht' (Njemački i mijena – 50 godina Svjetskog udruženja profesora i nastavnika njemačkoga jezika. Dijalog o novim zahtjevima u nastavi njemačkoga kao stranog jezika). Osnovne se karakteristike uspješne nastave stranih jezika, pa tako i nastave njemačkoga jezika mogu svesti na sljedeće ključne riječi: komunikacijski pristup, primjena načela neurolingvistike i didaktike višejezičnosti, raznovrsnost u obradi i uvježbavanju gradiva, individualni pristup uz uvažavanje različitosti te prilagođenost ciljnoj skupini. Bilo je pravo zadovoljstvo učiti od vrhunskih stručnjaka, slušati o primjerima dobre prakse te razmjenjivati iskustva s kolegicama i kolegama iz različitih dijelova svijeta.

Ponosna sam što je Bernays jedna od rijetkih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj, a i šire, koja uz engleski kao prvi strani jezik u kurikulumu ima i obvezni drugi strani jezik (njemački, talijanski, španjolski ili francuski), što je u skladu s preporukama Vijeća Europe za poticanje višejezične kompetencije te što se nastava i poučavanje temelje na suvremenim pristupima i metodama.

Veselim se što ću stečena znanja i nove ideje uskoro moći primijeniti s novom generacijom studenata na Bernaysu!“