Bernaysova profesorica dr. sc. Romana Lekić održala predavanje o glagoljici i kreativnim industrijama

Na Međunarodni dan materinskog jezika, 21. veljače, Bernaysova profesorica i pročelnica Odjela za turizam dr. sc. Romana Lekić simbolično je održala predavanje o glagoljici

21. veljače 2020.

Povodom Dana hratske glagoljice i glagoljaštva, koji se obilježava 22. veljače, u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci u petak, 21. veljače 2020. voditeljica projekta dr. sc. Romana Lekić, Bernaysova pročelnice Odjela za turizam predstavila je projekt Glagoljica i kreativna industrija – Glagoljaški epigrafski spomenici Istre i hrvatskog primorja.

Predavanjem na temu Glagoljice dr. sc. Romana Lekić dotaknuti će se osnovnog problema s kojim se Hrvatska suočava, a to se odnosi na proučavanje i verifikaciju zastupljenosti kulturne baštine u turističkoj ponudi Hrvatske. U Hrvatskoj turističke destinacije postaju sve sličnije i srodnije te počinju nalikovati jedna na drugu pa turisti počinju tražiti doživljaj koji je autentičan i drukčiji.

       "Društveno pragmatični cilj ovog predavanja je upozoriti na činjenicu da bogatstvo glagoljaške baštine nije dostatno ni kvalitetno iskorišteno za oplemenjivanje turističkog proizvoda i da upravo u razvoju  posebnih oblika  turizma (kao što je npr. kreativni kulturni turizam) leži nova kvaliteta bitna za konstituiranje turističkog brenda Hrvatske. Kako je brend svojevrsno obećanje jer turisti dolaze sa svojim očekivanjima, a odlaze sa sjećanjima, bitno je u okviru ovog predavanja to  pokazati primjerom kako je to potrebno i moguće učiniti", rekla je Bernaysova profesorica povodom predavanja.