1. mjesto za Bernaysove studente turizma na 2. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije

Sjećate li se vijesti o prijavi na 2. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije s projektom "Glagoljaška kolonija u gradu Plominu"? Bernaysovi studenti 3. godine turizma osvojili su 1. mjesto!

25. travnja 2020.

Tim Bernaysovaca s vertikale turizma, u sastavu: Petra Krajačić, Nika Medvid, Franka Pasanec i Tvrtko Jurić, a pod mentorstvom pročelnice Odjela za turizam dr. sc. Romane Lekić, osvojio je 25. travnja 2020. prvo mjesto na prestižnom međunarodnom Milenijskom natjecanju Kreativna riznica 2020. u kategoriji Kreativni planet. Naglasak projekta kojeg predstavlja studentski tim treće godine studija turizma „Menadžment i marketing turističkih destinacija“ je na proučavanju i verifikaciji zastupljenosti kulturne baštine u turističkoj ponudi, kao temeljni izazov hrvatskog turizma,

      "Kroz projekt Glagoljaška kolonija na primjeru starog grada Plomina pokazano je kako se može revitalizirati stari napušteni grad i bogata glagoljaška baština. Atrakcijska osnova za pokretanje ovog zahtjevnog projekta zahtjevala je i terenski i istraživački rad, a inspiracija je krenula od Plominskog natpisa,   nedovršene rečenice na kamenom reljefu na vanjskom zidu crkve sv. Jurja u Plominu iz 11. stoljeća", prepričava nam dr. sc. Romana Lekić, mentorica pobjedničkog tima i profesorica na studiju turizma.

Nedovršena rečenica potaknula je studente na kreativnost i predlaganje cijelog niza održivih sadržaja koji bi mogli pomoći u revitalizaciji starog grada. Suradnja sa Maticom iseljenika daje priliku za uključivanje naše dijaspore pa se otvorila mogućnost da se napuštene kuće obnove na način da naše Hrvatske bratske zajednice i manjine dobiju na korištenje te kuće, urede ih u duhu glagoljice poštujući konzervatorska pravila, nove trendove u storytellingu i ekonomiji doživljaja.

         "To bi bila prilika i za uključivanje mladih dizajnera, umjetnika, lokalne zajednice, povezivanje sa drugim destinacijama u Hrvatskoj gdje je glagoljica važna atrakcija osnova", nadovezuje se profesorica Lekić. Govori kako je tako i došlo do suradnje s Udrugom baštinica iz Otočca koja izrađuje suvenire – glagoljačiće.

Kroz benchmark analizu Grožnjana, studenti su vidjeli prednosti i dobre načine kako je od napuštenog Grožnjana nastala međunarodno poznata umjetnička kolonija – a sve kroz inicijativu talijanske manjinske udruge. Kružna kreativnost omogućila je studentima da povežu različite podoblike kulturnog turizma i stvore uvjete za otvoreni sutav razvoja kreativnog turizma kroz performanse, ples, glagoljaško pjevanje, ali i priliku za razvoj gastro turizma, etno turizma, eko turizma, geneološkog turizma, književnog turizma i slično.

Čestitke kolegicama i kolegama na velikom uspjehu te mentorici na uspješnom vođenju i mentoriranju ekipe! #BoljaStranaStudiranja #Bernays