Donosimo pregled zanimljivosti koje su studenti turizma naučili u Karlovcu i Jastrebarskom

Na terenskoj nastavi Bernaysovci su saznali korisne detalje o turizmu u Gradu Jastrebarsko, vinskoj industriji, a posjetili su i Aquatiku u Karlovcu, jedini slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe.

26. travnja 2019.

Bernaysovi studenti prve i druge godine turizma na terenskoj nastavi pod vodstvom profesorice dr. sc. Romane Lekić i Karla Kolesara posjetili su Gradski muzej i galeriju Jastrebarsko gdje ih je u ime Turističke zajednice Grada Jastrebarskog dočekala Voditeljica ureda TZ-a Petra Masnec. Nakon uvodnog predavanja studenti su prošli kroz muzej i galeriju pod vodstvom Jelene Škrabe, voditeljice Gradskog muzeja i Galerije Jastrebarsko, koja im je pokazala arheološku, kulturno-povijesnu i etnografsku baštinu jastrebarskog kraja kao i glasovitu "bulu" - povelju kralja Bele IV kojom je 12. siječnja 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog grada.

Nakon posjeta Gradskom muzeju i galeriji, Bernaysovi studenti su se uputili u vinariju Šember i vinariju Jagunić, gdje su naučili kako vinarije svojim proizvodima i brendom doprinose pozicioniranju i predstavljanju destinacije, ali gdje su također imali priliku degustirati domaće eno i gastro proizvode.

U vinariji Šember studente je dočekala Ivanka Šember, vlasnica poljoprivrednog gospodarstva Šember koja im je ispričala priču o obiteljskoj tradiciji gdje je cijela generacija uključena u proizvodnju vina. Bernaysovci su imali prilike kušati četiri vrste vina kao i posebnu sortu šampanjskog vina Šember Brut, koji predstavlja jedan od najprepoznatljivjih brendova jaskanskog kraja.

Nakon vinarije Šember studenti su se uputili u vinariju Jagunić gdje ih je dočekao gospodin Dominik Jagunić, vlasnik Poljoprivrednog gospodarstva Jagunić koji je studentima održao predavanje o strukturi gostiju iz inozemstva i oblicima suradnje poljoprivrednih gospodarstava s turističkim agencijama. Bernaysovci su kušali tri sorte vina uz domaće eno i gastro proizvode.

Put nije stao samo na Jastrebarskom te su se naši Bernaysovci zaputili do Karlovca gdje su posjetili Aquatiku, jedini slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe, u kojem se nalazi preko 100 vrsta slatkovodnih riba. Naglasak studentskog posjeta Aquatici bio je na tematskoj interpretaciji prirodne baštine i načinu kako se može inspirirati turiste za obilazak i ostalih prirodnih lokaliteta u regiji i šire. U ovom slučaju Aquatika je predstavljena kao „ulazna vrata“ u prirodne ljepote kontinentalne regije sa naglaskom na slatkovodne vode i njihovu floru i faunu.

Na kraju puta Benaysovci su posjetili karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom gdje su uz stručno vodstvo dobili jedinstvenu priliku razgledati kazalište iz 19. stoljeća iza kulisa te čuti predavanje o tome na koji način kazalište doprinosi pozicioniranju destinacije.

Terensku nastavu za studente turizma komentirala je i voditeljica studija turizma, prof. dr. sc. Romana Lekić koja je naglasila važnost ovakvog oblika iskustvenog učenja. „Namjera ovakvih studijskih posjeta je poticanje intelektualne radoznalosti te motivacija studenata za otkrivanje, istraživanje i kreativno stvaranje, a cilj je takvog oblika nastave  učenje otkrivanjem u neposrednoj životnoj stvarnosti, ali i upoznavanje studenata s prirodnom i kulturnom okolinom, kao i s ljudima koji žive u određenom prirodnom i kulturnom okruženju“, zaključila je Romana Lekić.